tiistai 4. maaliskuuta 2014

Kaikki päällisin puolin kunnossa

Vähän on venähtänyt taas nämä postausvälit. Ei ole oikein ollut päällimmäisenä mielessä vahdata kierron vaiheita ja kuvitella tärpänneen ja surkutella epäonnistumisia. Aihepiirin ympärillä toki ajatukset pyörivät, ettei vahingossakaan pääse unohtamaan yritystä, yksikään ovulaatio ei ole unohtunut, kaikki voitavamme ollaan tehty. Tuloksettomasti.

Kiukuttaa, surettaa, huolettaa. Siinä päällimmäiset tuntemukset. Tuntuu oudolta ja vieraalta ajatukselta kolmen melko nopeasti alkaneen raskauden jälkeen, että tässä ollaan 1,5v yritetty saada sitä kolmatta lasta. 1v3kk keskenmenosta. Järkyttävää, miten nopeasti se aika näin jälkikäteen ajateltuna on mennyt. Ja samalla tuntuu ikuisuudelta. Ristiriitaisin tuntemuksin nautimme lapsistamme ja perheestämme - ja kaipaamme vielä yhtä.

Huoli ja pelko siitä, etten käynyt keskeytyneen keskenmenon jälkeen minkäänlaisessa jälkitarkastuksessa, ja jos kohtuun olisikin jäänyt jotain epämääräistä materiaalia, joka estäisi uuden raskauden, ajoi minut vihdoin ja viimein yksityiselle gynekologille.

Kävin siellä viime torstaina (kp 15, varasin siksi juuri tuohon ajankohtaan, että samalla näkisin tuloillaan olevan ovulaation, eli kasvavan munarakkulan).

Kerroin alkuun tarinamme kierron kulkuineen kaikkineen, ja vihdoin pääsin myös ultrattavaksi. Ultra siis tehtiin alakautta ja hyvin asiantunteva, kokenut mieslääkäri selosti koko ajan mitä katseli. Kohtu oli puhdas ja vasemmassa munasarjassa todennäköinen johtofollikkeli, vaikka olikin vain 11mm. Lääkäri totesi siihen, että oletettavaa olisi, että olisi löytynyt jo isompi tässä kierron vaiheessa... Selitti vielä, että munarakkulan kasvaa 1-2mm vrk:ssa, ja yleensä puhkeaa ollessaan 24-25mm. Eli minulla olisi 7vrk:n kuluttua 25mm, siis kp 22. Niille mainhan se on viimeaikoina testauksillakin osunut, lähes poikkeuksetta yli kahdenkymmenen kiertopäivän.

Päällisin puolin siis kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Ei aloiteta mitään ovulaatiota edistäviä lääkityksiä, kun minulla luteaalivaihekin on riittävä (12-13vrk). Sanoi, että hyvin todennäköisesti tässä kevään tai kesän aikana tulee tärppäämään... Toivotti tervetulleeksi alkuraskauden ultraan. Ja jos ei kesän jälkeen ole tärpännyt, voimme palata asiaan.

Lääkäri kertoi vielä tarinan äidistä, joka oli mennyt gynelle, kun vuoden yrityksen jälkeen lasta (toista tai kolmatta, en nyt enää muista) ei ollut kuulunut. Hänen lääkärinsä oli sitten vähän liian hyvin kuunnellut naista ja määrännyt munasoluja kypsyttävää clomifen-lääkettä, ja niin nainen sitten odotti pian kolmosia, ja päätyi sairaalaan vuodelepoon, jottei kolmoset syntyisi ennenaikaisina.

Lääkäri kuitenkin halusi vielä, että menen labroihin, jossa katsottaisiin kilpirauhasen toiminta sekä prolaktiini (liittyy maidontuotantoon, kuuluu gynekologiseen perustarkastukseen kai). Ja hyvä, että halusi, nimittäin muutaman tunnin kuluttua hän soitti perääni ja kertoi, että tulokset viittaisivat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hän kirjoittaa minulle lähetteen jatkotutkimuksiin, joilla varmennetaan asia ja voidaan aloittaa lääkitys. Hypotyreoosi vaikeuttaa lastensaantia - sopii siis oireeseeni. Muita oireita ei olekaan vielä ilmaantunut... Kahden pienen pojanviikarin äitihän on "jatkuvasti väsynyt".... Ja painonhallinta on vähän vaikeaa "kun herkuttelee paljon...." ;)


4 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Hienoa, että löytyi joku selittävä tekijä ja varmasti nyt tärpää pian kunhan saat oikean lääkityksen :)

  Meillä on melko samanoloinen homma; kaksi helposti ja nopeasti alkunsa saanutta lasta ja kolmatta ollaan tehty nyt 1v9kk tuloksetta. Kävin myös yksityisellä nyt alkuvuodesta, huolihan tässä jo tulee. Lääkärin mukaan meillä ei ole mitään aihetta huoleen, kaikki näyttää normaalilta, otetaan avuksi keltarauhashormoni paksuntamaan limakalvoja. Sain kouraan reseptin Lugesteronia ja mikäli niiden avuin ei kesään mennessä tärppää niin tehdään munasarjojen aukiolotutkimus. Niinkuin ei tässä olisi odoteltu jo riittävästi...kesään on turhauttavan pitkä aika ja ihan kamalaa kuvitella oireita (joita tuo lääke todellakin tekee!) ja olla toiveikkaana kierrosta toiseen, turhaan. Plääh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, olipa mukavaa, että joku vielä eksyy lueskelemaan tännekin, vaikka tauko syystä ja toisesta venähtääkin välillä pitkäksi! Tuli vihdoin jotain oikeaa asiaakin, joka on kiva säilyttää itsellekin tästä ajasta muistona.
   Toivotaan, että teille riittäisi Lugesteron, ettei suurempia toimenpiteitä tarttis! :)
   Onhan tää vähän käynyt tosiaan tahkoamiSeksi.... ;)

   Poista
 2. Heippa! En pitkään aikaan ole käynyt lukemassa blogeja tai kirjoittanut itse. Ikävää ettei teillä ole vieläkään tässä 5kkn blogitaukoni aikana tärpännyt. Itse painin jälleen raskautumisvaikeuksien kanssa. Aatua yritettiin melkein 1,5 vuotta ja nyt toista on yritetty siitä asti kun aatu syntyi eli 1 vuosi ja 1 kuukausi. Ahistaa jo valmiiksi ajatus siitä jos taas joudutaan hakeutumaan hoitoihin. :/ Hurjasti tsemppiä teille ja ihania kesäpäivä perheen kanssa!

  VastaaPoista
 3. Heippa! Kiitos viestistäsi. Täällä todellakin yhä yritellään.... Kuukausi toisensa perään. Mulla tosiaan todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, joka edesauttaa keskenmenoja ja vaikeuttaa raskautumista.... Hassua, että kolme raskautta on alkanut lähinnä vilkaisulla mieheen ja kolmas menikin yllättäen kesken ja sen jälkeen töitä on paiskittu tuloksetta jo 1,5v. Lääkitys on nyt aloitettu ja kontrolliverikokeilla todettu, että arvot ovat normalisoituneet. Ja kai kilpirauhasen tulehduskin on pian tuhottu! Toivottavasti kohta rupee vaikutukset näkymään, siis plussa raskaustestissä! Kovasti sitä odotellaan, nyt DPO 1. ;)

  VastaaPoista