tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kilpirauhasen kenkkuilut

Kävin yksityisellä gynellä tarkistuksessa, sillä uutta raskautta sitten 11/2012 kokemamme keskenmenon jälkeen kaikista yrityksistä huolimatta ei ole kuulunut. Kokenut mieslääkäri näki tarpeelliseksi tehdä kilpirauhastestit ja jo samana päivänä hän soitti, että selvät merkit on vajaatoiminnasta.

T4-V eli vapaa tyroksiini arvo oli 9,5. Kun sen vähintään tulisi olla 10. No, se ei vielä hälyttänyt... Sitten TSH, joka siis on aivolisäkkeen tuottamaa kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormooni, arvon pitäisi ikäiselläni naisella olla muistaakseni 1-2, niin mulla se oli 23. Eli aika reippaasti koholla. (Tarkoittaa siis sitä, että aivolisäke vain piiskaa ja piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia, tuloksetta).

Sitten päästäänkin itse asiaan, eli minulta tutkittiin myös kilpirauhasen vasta-aineet, eli onko mahdollisesti kyseessä krooninen autoimmuunitulehdus. Viitearvon mukaan lukeman tulisi olla muistaakseni alle 40, minulla se oli yli 500.

Raskaaksi tulo vaikeutuu ja raskaudenaikainen keskenmenoriski kasvaa, etenkin jos veressä on kilpirauhasen vasta-aineita. (Kilpirauhasliitto.fi)

Nyt on sitten aloitettu lääkitys (tyroksiini) ja kuukauden niitä popsittuani, kävin kotrolliverikokeissa ja hyviltä näyttivät kaikki arvot, oli normalisoituneet. Kaipa se tulehduskin kohta on selätetty.

Jospa siis lääkitys kohta alkaisi tuoda tulosta myös raskautumiseen suhteen. ;)

Elämme jälleen jännittäviä aikoja. Eilen oli massiiviset ovisoireet, koko päivän paineen ja puristuksen ja turvotuksen tunnetta alavatsalla. Toissapäivänä erittäin selkeät ovisviivat testissä. Tänään siis DPO 1. Kp 20/~33.


3 kommenttia:

  1. Kannattaa lukea lisää kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tuota autoimmuuni-versiota eli hashimotoa voi olla vaikeampi saada tasapainoon. Sen hoitoon suositellaan myös gluteenitonta ruokavaliota. Raskauden aikana tsh pitäisi olla lähellä 1 ja t4v mielellään viitteiden yläkolmanneksella. Jos raskaudut niin tee heti plussattuasi annosnosto yhdellä lastentabletilla, kysy lisää neuvolasta.

    VastaaPoista
  2. Ja vielä se, että alussa arvot heittelevät...pyydä vielä lisäseurantaa parin kk päästä, jotta näkee onko annostus ollut riittävä vai onko oma kilpirauhanen jarruttanut uudelleen kun tyroksiinia tulee rinnalla purkista. Monella vointi ensin paranee, sitten huononee ja oikean annoksen säätöön voi mennä jopa vuosi arvojen seilatessa. Hashimoton kanssa vielä enemmän, kun oma keho tuhoaa kilpirauhaskudosts hiljalleen.

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos kommenteistasi Anonyymi. Olenkin lueskellut paljon lisää hypotyreoosista netistä. Ruokavalio-ohjeita en ole saanut keltään lääkäriltä, vaikka olin myös jatkotutkimuksissa Meilahden endokrinologisella osastolla. Heti plussattuani pääsin akuuttiajalle omalle ta:lle, jossa lääkäri määräsikin nostamaan annostani. Se oli siis reilu viikko sitten perjantai. Viikonlopun jälkeen maanantaina kävinkin verikokeissa ja juuri tänään (viikko verikokeista) lääkäri soitti tuloksia, ja määräsi nostamaan tyroksiiniannosta vielä lisää, sillä TSH oli reilu 3. Nyt lähete on taas verikokeisiin kuukauden päähän, eli elokuun alkuun.

    VastaaPoista