maanantai 2. helmikuuta 2009

Kättärikuulumisia rv 41+5

Käytiin sunnuntain kunniaksi sitten Kättärillä lääkärin ja kätilön kontrollitutkimuksessa, sillä viikkoja oli kertynyt sen verran, että neuvola ei enää meitä ottanut. Vaihtoehtoihin kuului, joko sisälle sairaalaan jääminen ja käynnistys tai kotiinlähtö odottelemaan vielä kolmeksi päiväksi ennen käynnistystä. Sisäänjäämisen ratkaisisivat tutkimuksessa ilmenevät tekijät. Mikäli kohdunsuu on auennut ja kanava lyhentynyt ja pehmennyt riittävästi, voidaan synnytys käynnistää, tai mikäli vauvalla on jokin hätä, mikä edellyttäisi käynnistystä, niin se aloitettaisiin heti.

Kontrollikäynnillä ensin sain antaa pissanäytteen ja sitten laitettiin makoilemaan ja otettiin vauvelin sydänkäyriä. Makoilin varmaan 45 min sellaiset anturit vatsalla, jotka rekisteröivät kaikki (siis aivan kaikki) vauvan liikkeet ja sydänäänet. Kätilö, joka anturit asetti, laittoi myös melko kovalle äänelle kaiuttimet, joista sykkeet ja muksaukset kuuluivat. Sillä seurauksella, että kun syke nousi, kun vauva liikahti, kuului myös karmiva "hieron mikrofonia huuliini samalla kun puhallan siihen" -ääni, jota taas vauveli ilmeisesti pelästyi sillä seurauksella, että liikkui kahta kauheammin, aiheuttaen vielä kovemman mökän kaiuttimiin.... Sillä seurauksella, että minäkin rupesin nauramaan, aiheuttaen samanlaista "puhisen mikkiin" -ääntä.... Seurasi hysteeristä naurua ja naurun pidättämistä. Noin puolen tunnin makoilun jälkeen toinen kätilö tuli säätämään volumia pienemmälle, ihmetellen eikö täällä ole jo tärykalvot haljenneet ;)

Sydänkäyrien jälkeen lääkäri (joka päivysti samalla synnytysosastoa) tutki kohdunsuun tilanteen, todeten että se oli jo sormelle auki, ja hän päätti sitten rapsutella kanavasta vauvan päätä, josko pikkuinen siitä tajuaisi alkaa pyrkimään ulospäin... Ultralla katsottiin vielä vauvelin asentoa ja kokoa. Asento oli hyvä ja painoarvio oli karvan alle 4000 g. Lääkäri kuitenkin totesi, että paino katsotaan sitten kun vauva syntyy, ennen se voi heittää suuntaan tai toiseen. Eli hän voi olla yhtä hyvin 3600 tai 4400 g. Alakautta pitäisi kuitenkin mahtua hyvin syntymään.

Lopuksi lääkäri kyseli pilke silmäkulmassaan, että jokos olette näitä kotikonsteja yrittäneet. Ja totesi vielä perään, että "tutkimustuloksia ei yhdynnästä ole käynnistämään synnytyksiä, mutta sperma sisältää samoja prostaglandiineja kuin käynnistyksessä käytettävät pilleritkin. Lisäksi siinä on mukana hyvä mekaaninen ärsytys." OK.... Kertoi vielä omat kokemukset esikoisestaan. Että näin. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Ennen kotiinlähtöä, joka oli siis edessä, varasimme vuodepaikkaan ajan keskiviikolle rv 42+1, jolloin aloitetaan käynnistys, jos ei synnytys ole käynnistynyt ennen sitä.

Ei tullut meille tammikuun vauvaa, nyt vaihtui jo helmikuiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti