keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Dpo 4, kp 53 kkm jälkeen

Ehkä mä vaan niin kovasti olen päättänyt, että sisälläni on hedelmöittynyt munasolu, nyt siis jo alkio, joka kohta kiinnittyy lujasti kohtuni seinämään, että mä voin jo tuntea (en siis vain kuvitella) alavatsan turvottelun ja tykytyksen. Lisäksi tänään pari kertaa pyyhkiessä tuli rusehtavaa limaa wc-paperiin. Se sopis aika hyvin kiinnittymisoireeksi. Ainakin mun päässäni... Ja useita keskustelupalstoja, ja joitakin artikkeleita selaamalla, kiinnittyminen tosiaan rikkoo kohdun seinämästä verisuonia, joista voi vähän tiputella tai tulla veriviiruja valkovuotoon....

Tosin, monessa sanottiin, että 5-8 vrk ovulaatiosta tapahtuisi kiinnittyminen... Että huomenna sitten huomaan varmaan enemmän jotain oireita.... ;)

Pari aika hyvää sivustoa ja niistä luettua.....

Nettineuvo.fi:

Alkion jakautuminen


Muutama tunti sen jälkeen, kun siittiön ja munasolun tumat ovat yhdistyneet, tapahtuu ensimmäinen jakautuminen. Nyt ei enää puhuta munasolusta vaan alkiosta.  Jakautuminen toistuu 12–15 tunnin välein samalla, kun alkio alkaa liikkua kohti kohtua munajohtimen värekarvojen työntämänä.
Ennen kuin alkio pääsee kohtuun, on sen tunkeuduttava munajohtimen kapean lihasrenkaan läpi. Tämä lihasrengas rentoutuu ja mahdollistaa munasolun läpipääsyn keltarauhashormonin vaikutuksesta. Matka kohtuun kestää noin 5 vuorokautta ja alkio on jakautunut 16-soluiseksi. Nyt solut järjestäytyvät ja muodostavat sisäänsä rakkulan (blastokysti), ja se vapautuu suojaavasta kalvostaan. Nyt sen on löydettävä kohdusta kiinnittymispaikka.

Alkion kiinnittyminen

Munasarjan hormonit ovat valmistelleet kohdun limakalvon vastaanottamaan alkion. Joskus alkio etsii sopivaa paikkaa useita vuorokausia. Kun alkio on löytänyt hyvän paikan, se jää paikoilleen ja alkaa vilkas kemiallisten viestien vaihto kohdun ja alkion välillä. Nämä viestit muokkaavat mm. äidin immuunijärjestelmää niin, ettei alkiota hyljitäpois. Kiinnittymisalueen ympäri kohdun limakalvon verisuoniverkosto tihentyy. Alkion pintasolut kiinnittymiskohdassa erilaistuvat ja alkavat erittää istukkahormonia joka tukee keltarauhasen toimintaa ja estää kuukautisvuodon alkamisen. Raskaus on alkanut.


Solunetti.fi:

ALKIORAKKULA (BLASTOKYSTI)

Solurykelmä-asteella oleva alkio saavuttaa kohdun noin 4 neljä päivää hedelmöityksen jälkeen. Pian kohtuun saapumisen jälkeen solurykelmän sisään avautuu nesteen täyttämä ontelo (blastocele), ja solurykelmää kutsutaan nimellä alkiorakkula (rakkula-alkio, blastosysti, blastokysti). Blastomeerisolut muodostavat sisäsolumassan alkionystyn (jota kutsutaan myös sisäsolumassaksi ja embryoblastiksi), ja ulomman solumassan litteät solut muodostavat trofoblastin, joka on blastokystin epiteeliseinämä.

                  






KOHTUUN KIINNITTYMINEN

Normaalisti ihmisen alkio kiinnittyy kohdun etu- tai takaseinämään, jossa se uppoutuu avonaisten rauhasten väliin. Jos alkion kiinnittyminen tapahtuu, trofoblastin synsytiokerroksen solut alkavat erittää istukkahormonia (hCG, human chorionic gonadotropin), joka ylläpitää keltarauhasen progesteronieritystä ja estää sen surkastumisen raskauden neljännelle kuukaudelle saakka.  Sen jälkeen istukan tuotanto on riittävä raskauden jatkumiseksi.  Keltarauhasen poisto ennen raskauden neljättä kuukautta saa aikaan raskauden keskeytymisen.
Kohdun seinämä koostuu kolmesta kerroksesta: 1) limakalvosta (endometrium), 2) lihaskerroksesta (myometrium) ja 3) ja päällyskalvo (perimetrium). Alkion kiinnittymisen aikaan kohdunseinämän limakalvo on erittävässä vaiheessa, jolloin sen rauhaset ja verisuonet ovat kierteisiä ja huokoisia.


Tässä vau.fi:stä:

4. Raskausviikko

ALKIO
Tämän viikon alussa alkio on viikon ikäinen. Se on kiinnittymäisillään kohdun seinämään ja paras paikka on ylhäällä kohdun takaseinämässä.
Istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä. Ruskuaispussi on kuin pieni ilmapallo ja tuottaa aikanaan lapsen ensimmäiset verisolut. Se häviää muutaman viikon kuluessa, kun lapsi alkaa selvitä omillaan.
Uloimmat solut – joista muodostuu istukka – kaivautuvat pikkuhiljaa syvemmälle kohdun limakalvoon. Alkio on kuin laakea laatta, joka muodostuu kahdesta solukerroksesta. Tällä viikolla se yhdistyy istukkaan pienellä varrella. Tästä varresta muodostuu myöhemmin napanuora ja muutaman viikon kuluttua äidin veren ravintoaineet siirtyvät sen läpi lapseen.

NAINEN4. raskausviikko
Olet raskaana, mutta et tiedä sitä vielä. Tämän viikon kuluessa kehosi huomaa, että munasolu on kiinnittynyt kohtuun. Kehosi saa ensin signaalin, että se ei pidä alkiota tunkeilijana, koska muuten puolustusmekanismisi hankkiutuisi siitä eroon.
Kun alkio on kiinnittynyt, alkaa hCG-hormonin (human Chorion Gonadotropin) tuotanto. Juuri tätä istukkahormonia etsitään raskaustestissä. Sen määrä on tällä viikolla vielä niin pieni, että se ei todennäköisesti anna positiivista tulosta.
Munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään joitakin pieniä verisuonia rikkoutuu. Tämä ilmenee verensekaisena emätineritteenä ja on täysin vaaratonta.
Jotkut naiset tietävät olevansa raskaana jo ennen kuin raskaustesti sen vahvistaa. Jotkut kertovat tuntevansa metallinmakua suussaan, ja toiset ehkä vain ounastelevat kuukautisten viimeinkin alkavan jälleen. Useimmat ovat kuitenkin onnellisen tietämättömiä siitä uskomattomasta tapahtumasarjasta, joka on käynnistynyt heidän sisällään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti