tiistai 19. helmikuuta 2013

Miksi se ovistesti ei haalene?Tuossa ne nyt on.... testit, joissa testiviiva melko tumma. Kaikki testit kuvattu testiajalla, kun ovat vielä märkinä, ovat siis vertailukelpoisia.... Uskon ainakin niin. Kaikki otettu myös päivän toisesta pissasta, joita pidätetty 2-4h.

Ovulaatio
"Munasarjat tuottavat estrogeenia, ovulaatio on mahdollinen vain kun kehon estrogeenitasot ovat tarpeeksi korkeat. Nouseva estrogeenin tuotanto aktivoi myös muiden hormoonien tuotannon, kuten luteinisoivaa hormoonia (LH). Noin vuorokauden LH:n tuotannon alkamisesta yksi munasoluista irtoaa. Näin ovulaatio on tapahtunut. Nyt ironnut munasolu on valmis vastaanottamaan siittiön." 
Tekstinpätkä täältäOvistestaaminen loppui tämän kierron osalta tähän, koska testit loppuivat.... ;)

Mielessä pyörii tietysti kysymyksiä, johtuen noista tummista viivoista....
Mikä noista nyt olis se LH-huippu, eli plussa? Mikä olis sitte se ovulaatio, dpo0? Miks ne on noin tummia näin pitkään? Eikö se munasolu pysty syystä tai toisesta irtoamaan? Miks ei se viiva jo haalene?


Tietysti tästä johtuen ystävämme Google on ollut ahkerassa käytössä.


"Ovulaatiotestien herkkyys vaihtelee 20-40 miu/ml ja naisen LH-arvo on huipussaan normaalisti väliltä 15-80miu/ml. Ennen ovulaatiohuippua LH taso on 3-12miu/ml. Tästä voidaan päätellä, että jos käyttää markkinoiden epäherkintä testiä ja hormonitasot ovat matalat, vaikkakin vielä normaaliksi luokiteltavat, ei positiivista tulosta saa. Tämä ongelma ratkeaa yleensä sillä, että testi vaihdetaan herkempään. 

Vaikka testi ei olisi selkeästi positiivinen (esim. em. syystä) voi ovulaatio silti tapahtua. LH huipun kohdalla hormonin määrä elimistössä on noin 10 kertaistunut normaalista, joten testillä haetaan voimakasta 10 kertaista nousua hormonin määrässä. Tämä voi toisilla naisilla olla vain lähes saman vahvuinen viiva, kuin kontrolliviiva.

Toisaalta herkkien testien ongelmana saattaa olla se, että tulos on positiivinen useamman päivän ajan, tällöin on vaikeaa tietää, milloin todellinen huippu tapahtuu. Jos testi on positiivinen usean päivän, on suositeltavaa vaihtaa epäherkempään testiin."
Tämä testi-informaatio täältä.


Tässä lisäksi muutamia koottuja "palstaselityksiä nettitohtoreilta" pitkään positiivisena jatkuville ovistesteille:


"että silloin on irronnut yksi munasolu ja toinen jäänyt " roikkumaan" ja vain yrittämään irtoamista joka oisi aiheuttanut tämän jatkuvan ovisplussan."

"testaaminen lopetetaan siihen ekaan plussaan. Sillä ei ole merkitystä monta päivää se sen jälkeen näyttää vahvaa viivaa. Hormonitaso nousee riittäväksi ja munasolu irtoaa, sen jälkeen ilmeisesti hormonitaso pysyy ylhäällä jonkun aikaa, tai alkaa laskea tosi hitaasti, jonka takia ne testit plussaa näyttää vielä mahdollisen oviksen jälkeenkin. Usko vaan että kun ekan plussan saat niin siitä max.48h (Oliko se noin, lukee niissä ohjeissa) ovis todennäkösesti on."

"että jos ovistestit kovin kauan näyttää plussaa, olisko yli 4 päivää tai jotain, niin voipi olla, että munasolu ei oikein meinaa irrota."

"tosiaan niinhän niissä ohjeissa sanotaan että ekasta plussasta katsotaan se aika siihen ovikseen. Ja jossain palstalla joku sanoi että ne sen jälkeiset plussat on vaan jotain " hajoamistuotetta" tai mitenkähän se meni. ELi että niistä ei pidä piitata."

"What if my OPK is positive for several days in a row?  
It is possible, in a normal ovulation, to have a positive OPK for several days in a row. This is because LH peaks (surges) about 12-36 hours before ovulation occurs, and then dissipates. So, you could theoretically detect this high level of LH with positive OPK's from the time it begins to the time it dissipates-- over 36 hours. It is also possible that your body is "gearing up" to ovulate, and you have an LH surge-- and then, for some reason (such as stress, illness, travel, or random fluke), your body fails to release an egg . . . then tries, tries again ASAP with another, or overlapping, surge. If you see a positive OPK for longer than 3 consecutive days, your egg is probably just having a little trouble getting out of the starting gate. If this happens to you occasionally, it's no big deal. If it happens a lot, talk to your doctor."

4 kommenttia:

 1. Toi että lh jää koholle voi johtua ihan vaan siitä, että eri ihmisillä se lh poistuu elimistöstä eri tahtiin.

  Voi toki sekin vaikuttaa että munasolu ei irtoa kunnolla. Tai sitten se voi johtua pco:sta.

  Itellä aina jäi kans lh:t koholle oviksen jälkeen aina siihen asti kunnes menkat alkoi juurikin tuosta pco:sta johtuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei oo koskaan näin käynyt, joten en vielä hälytyskelloja soita.... Eka normikiertohan tässä on meneillään sen keskenmenon jälkeen, joten jos jotain häikkää hormonituotannossa on, niin laitan sen vielä sen piikkiin.
   Toiseksi, en ole näitä tämän merkkisiä ovistestejä ennen tehnyt, että jos ne on niin herkkiä, että näyttää plussaa sen takia, vaikka hormonimäärät olis jo laskussa.... Kun niissä on tuo jokin raja-arvo, minkä jälkeen on tumma viiva. Saa nähdä, kuin tämä kierto päättyy... Ei ole enää kuin raskaustestejä kaapissa.... ;)

   Poista
  2. Nii voihan se vaan olla joku hetkenhäiriö ja mistä noista testeistäkään tietää. Aina tulee niin erimoisia viivoja muutenkin eri testeillä :) Nyt vaan kovasti pidän peukkuja että r-testi näyttäisi plussaa :)

   Poista
 2. No sanopa muuta! :)
  On toi testiviivojen tuijottelu taas niin... Jos viitsis niin tuhlais viimeisetkin roposet niihin digitaalisiin ovistesteihin.... Vaan enpä viitsi, onneks on tullu samaan aikaan tarkkailtua entistä tarkemmin noita kehon omia merkkejä... luulis, että ne ainakin kertovat otolliset päivät...
  Sitä plussaa todella odotellaan! ;)

  VastaaPoista